- Krótkie wiadomości
2017-12-23
2017-12-15
2017-12-12
2017-12-01
2017-11-18
2017-11-13
2017-10-31
2017-10-25
2017-10-09
2017-09-29
2017-09-22
2017-09-14
2017-09-12
2017-09-04
2017-08-25
2017-08-17
2017-08-14
2017-08-10
2017-07-28
2017-07-21
2017-07-13
2017-07-07
2017-07-03
2017-06-19
2017-06-15
2017-06-05
2017-05-30
2017-05-25
2017-05-23
2017-05-16
2017-05-10
2017-04-28
2017-04-26
2017-04-18
2017-04-11
2017-04-04
2017-03-26
2017-03-21
2017-03-07
2017-02-21
2017-02-17
2017-02-01
2017-01-23
2017-01-17
2017-12-15 Nie wszystko zależy od pogody !!! Drukuj
   

Wielu z plantatorów, którzy zakończyli dostawy buraków do cukrowni analizuje przyczyny niższej niż w ubiegłym roku  zawartości cukru przy jednocześnie wysokich plonach korzeni. Jako główną przyczynę wskazują na warunki pogodowe: mało słonecznych dni, duża ilość opadów w okresie wrzesień-listopad bardzo utrudniających zbiór. Faktycznie tegoroczny sezon dla uprawy buraków nie był łatwy, już podczas siewów i wschodów buraków było w wielu rejonach mokro i chłodno z częstymi przymrozkami. Jednak pomimo w/w trudności wielu plantatorów osiągnęło bardzo dobre wyniki zarówno w plonie buraków jak i ich jakości technologicznej. Było to możliwe tylko dlatego, pozostałe warunki dla rozwoju roślin – zależne od rolnika zostały maksymalnie zabezpieczone a  zwłaszcza:

  • uprawa gleby gwarantująca prawidłową strukturę
  • skuteczne zwalczanie chwastów
  • zbilansowane nawożenie szczególnie pod kątem potasu i azotu
  • skuteczna ochrona przed chwościkiem buraka
Wyniki w załączonej tabeli pokazują, że w jednej z miejscowości w południowej Wielkopolsce w takich samych warunkach glebowych, pogodowych i odmianie buraka  i terminie dostawy (II dek. października) plantatorzy uzyskali bardzo zróżnicowane plony korzeni i cukru. Podobne przypadki można spotkać w każdym rejonie plantacyjnym. Czas więc na wyciągnięcie wniosków na przyszły sezon, szczególnie w zakresie optymalizacji uprawy gleby i nawożenia. Na  warunki pogodowe nie mamy wpływu, dlatego to do nich musimy dostosować pozostałe składniki technologii produkcji buraków.